Čechoslováci v Gulagu. Životní osudy krajanů postižených politickými represemi v Sovětském svazu /

Kniha se věnuje téměř neznámé historii represí vůči občanům Československa a Čechům žijícím na území Sovětského svazu ve 20. až 50. letech minulého století.

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Série:Čechoslováci v Gulagu, část 1
Hlavní autoři: Dvořák, Jan, 1982- (Autor), Formánek, Jaroslav, 1960- (Autor), Hradilek, Adam, 1976- (Autor)
Médium: Kniha
Jazyk:Czech
Vydáno: Praha : Česká televize : Ústav pro studium totalitních režimů, 2017
Vydání:Vydání první
Edice:Edice České televize
Témata:
Tagy: Přidat tag
Žádné tagy, Buďte první, kdo otaguje tento záznam!
Popis
Shrnutí:Kniha se věnuje téměř neznámé historii represí vůči občanům Československa a Čechům žijícím na území Sovětského svazu ve 20. až 50. letech minulého století.
Na tragických životních osudech dvanácti Čechoslováků a jejich rodinných příslušníků a přátel demonstruje zvůli sovětské totalitní moci, která nemilosrdně likvidovala či k otrocké práci bezohledně využívala i domnělé odpůrce režimu. Desetitisíce nevinných a často náhodně vybraných lidí se tak octly v soukolí nenasytného molochu v podobě provázané sítě trestně pracovních táborů - neblaze proslulého systému zvaného Gulag. V jednotlivých kapitolách zasazených do kontextu klíčových dějinných událostí kniha nejprve nastiňuje represe v meziválečném období formování sovětského režimu, násilné kolektivizace a tzv. velkého teroru, jemuž padlo v Sovětském svazu za oběť 700 000 lidí, včetně přes 1000 popravených krajanů a tisíců dalších pronásledovaných. Dále si všímá osudů uprchlíků z okupovaného Československa po roce 1939. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Popis jednotky:První dotisk v roce 2018
Fyzický popis:221 stran : ilustrace (některé barevné), portréty, faksimile ; 22 cm
Bibliografie:Obsahuje bibliografii
ISBN:9788074042355
9788087912782