Ženy z rodu Lucemburků - Bauer, Jan, 1945- (Alpress, 2013)
V úvodu se autor stručně zmiňuje o původu a historii Lucemburků. Hlavní pozornost je věnována osudům žen našich panovníků z rodu Lucemburků; Elišce Přemyslovně, Beatrix Bourbonské, Blance z Valois, Anně Falcké, Anně Svídnické, Elišce Pomořanské, Johaně Bavorské, Žofie Bavorské a Barboře Celské. Jedna kapitola zachycuje život dcery Karla IV. Anny, která se provdala za anglického krále Richarda II. Stručně je vylíčena také vláda Lucemburků v českých zemích a autor se snaží o stručnou charakteristiku politické činnosti jednotlivých panovníků.