Praha 1848-1914 : čtení nad dobovými fotografiemi - Scheufler, Pavel, 1950- (Fotografie, 1986)
Kniha si klade za cíl zdokumentovat pomocí dochovaných historických fotografií vývoj Prahy v období od roku 1848 do začátku 1. světové války. Autory snímků jsou kdysi slavní fotografové F. Fridrich, J. Jaksch, J. Kříženecký, J. Langhans, J. Eckert a mnozí další. Řada snímků zachycuje již dávno neexistující stavby a památky nebo domy později zbourané při asanaci. Některé fotografie ukazují život tehdejších obyvatel města, např. jejich oblíbené zábavy na slavnostech a poutích. Zajímavá jsou pražská panoramata. Na snímcích najdeme také továrny a dílny s dělníky a rostoucí průmysl, např. na Smíchově. Autory některých fotografií jsou amatéři. Jako rarita je zařazena i úplně první známá pražská fotografie z roku 1848.