Doktore, hlavu vzhůru! - Taylor, Patrick, 1941- (Leda Rozmluvy, 2016)
Ještě než se začal doktor Fingal Flahertie O'Reilly starat o své pacienty v severoirském městečku Ballybucklebo, nastoupil jako mladý vojenský lékař do války proti hitlerovskému Německu. Po roce služby dostane nabídku, aby si zvýšil kvalifikaci v oboru anesteziologie v britské námořní nemocnici Haslar. Ve stejné době plánuje sňatek s milovanou Deirdre. Budoucnost je nejistá, avšak Fingal a Deirdre jsou odhodláni spojit svoje životy bez ohledu na válku. Záhy po svatbě je Fingal povolán na bitevník Warspite, kde se jako lodní lékař potýká s válečnými útrapami na moři. Bitva o Británii je v plném proudu a obyvatele ostrovního království ohrožují neustálé nálety německých stíhaček. O čtvrt století později je z O'Reillyho vyhlášený venkovský doktor, jehož zcela naplňuje léčba tělesných i duševních neduhů rázovitých obyvatel Ballybucklebo. Ani dlouho po válce však neplyne život hladce - ať už jde o těhotenské komplikace jedné z pacientek nebo záhadný zdravotní problém dávného spolužáka z medicíny. Nové příhody a bláznivé situace - jako když se jeden podnikavec pokouší vydělat na prodeji smečky prapodivných závodních psů - dávají Fingalovi i jeho mladému partnerovi Barrymu pořádně zabrat. Pomůže O'Reillymu čas spolu s jeho svéráznými pacienty, aby dal navěky sbohem přízrakům z válečné minulosti?