Dům v Bretani - Davouze, Marta, 1945- (Mladá fronta, 2013)
Humorně laděné autobiografické vyprávění bývalé manželky Vladimíra Železného, která se v padesáti šesti letech usadila na bretaňském venkově a našla zde nejen druhý domov, ale i druhého manžela. Dlouhá léta působila jako jedna z význačných osobností v pražské kulturní sféře, byla redaktorkou, publicistkou, ředitelkou Centra Franze Kafky a organizátorkou debatních společností, vytvořila zázemí dvěma synům a jednomu příliš dokonalému manželovi. Nyní už více než deset let šťastně žije ve starobylé usedlosti na bretaňském pobřeží, založila tu uměleckou nadaci, cestuje a díky svým zkušenostem a znalostem dokáže čtenářům nejen vtipně poodhalit zajímavosti ze svého nového domova, ale s potřebným odstupem a nadhledem též zhodnotit i české prostředí, s nímž je v každodenním kontaktu.