Milý Johne - Sparks, Nicholas (Euromedia Group-Ikar, 2010)
John Tyree je vojákem americké armády, kam se nechal naverbovat po střední škole jen proto, aby nějak naložil se svým bezcílným životem. Po letech strávených ve válce na Balkáně se vrací domů na pár dní. - aby se nečekaně a neodvolatelně zamiloval do dívky svých snů. Půvabná a laskavá Savannah se s Johnem rozloučí s jednoznačným příslibem - Jestliže se vrátíš, provdám se za tebe. Ani jeden si nepřipouští, že vzdálenost mezi nimi může narušit upřímné, ale křehké pouto... Potom přijde 11. září roku 2001 - a svět se navždy změní. John musí volit mezi slibem Savannah a přísahou, kterou složil pro svou vlast. Vrátí se do armády a Savannah mu slíbí, že na něj počká - jenže zároveň zjišťuje, že odloučení je pro lásku krutou zkouškou. Jednoho dne dostane osamělý voják kdesi v Iráku dopis, začínající oslovením Milý Johne. Když se John nakonec vrátí zpět domů, místo milované ženy ho čeká nešťastný nemocný otec, který je odkázán jen na jeho pomoc. Johnovi zbývá ještě dlouhá cesta k pochopení skutečné lásky - i takové, která nás navždy a bolestně změní. Příběh vojáka a mladé dívky je aktuální i věčný zároveň a Sparks je jeho mistrným vypravěčem, balancujícím na hraně smíchu, dojetí a smutku. Román se dočkal kvalitního filmového zpracování, stejnojmenný film režíroval oscarový režisér Lasse Hallström.