Temná strana lásky - Schami, Rafik, 1946- (Beta-Dobrovský, 2012)
Úchvatné panorama Sýrie na pozadí životních osudů tří generací d vou znesvářených křesťanských rodů a nesčetného množství dalších p ostav a postaviček z křesťanské vesnice, ze sousedství starobylé č tvrti a celého Damašku, ale i z prostředí klášterů, lágrů, psychia trické léčebny či izraelsko-arabského pohraničí. Snaha jednotlivců zbavit se stínů svých rodičů i pout rozvětvených rodů, lidské str ádání či chvíle štěstí a síla přátelství a lásky, ale hlavně marné hledání východiska a naděje v politické grotesce střídajících se generálských pučů, partajničení impotentní komunistické strany či náboženského fanatismu, pro něž nemá svoboda, důstojnost ani život pražádnou cenu - to všechno tvoří strhující četbu, která dá mnohé mu porozumět