Petr a Lucie - Rolland, Romain, 1866-1944 (Veronika, 1975)
Milostný příběh dvou mladých Francouzů, studenta Petra a dívky Lucie, rozvíjený ve válečné Paříži r. 1916 a tragicky ukončený pod troskami bombardovaného chrámu. Próza je protestem proti válce, ale i oslavou životní opravdovosti a čistoty mladých srdcí.