Lucemburská krev : příběh Prokopa a Jošta Lucemburského - Rolečková, Eva, 1951- (Moba, 2010)
Mladičký Prokop z Lucemburku přichází ke dvoru císaře Karla IV. na sklonku jeho vlády. Bratranec nastoupivšího krále Václava a bratr moravského markraběte Jošta má blízko, ale zároveň i daleko k trůnu. Má jasnou představu o spravedlivé vládě, ale jen skrovné možnosti ji uplatnit. Jeho vztahy s bratry Joštem a Janem Soběslavem i s bratranci Václavem, Zikmundem a Janem Zhořeleckým se v bouřlivých časech postupně proměňují. Tak dlouho prožívá lásky, boje, zklamání i triumfy, až je najednou oslněn blízkostí trůnu...