Popelka : Pohádka - Pilař, Jan (SNDK, 1955)
Prostými verši vypráví básník známou pohádku o Popelce, jež ho již od dětství dojímala "hlubokou lidskou vroucností dívčího srdce, které si uprostřed necitelnosti surových lidí střežilo s krásnou něhou víru v lepší život", a k níž se obrátil v těžkých dobách okupace, aby posílil v mládeži víru ve vítězství dobra a v spravedlivé potrestání zla.