Stesk rozumu - Lermontov, Michail Jur'jevič (Trojka, 1976)
Výbor, zahrnující asi jednu čtvrtinu celého Lermontovova díla, usiluje o nejúplnější představu o básníkově ideovém a uměleckém vývoji, o šíři tématického záběru a o stylistickém bohatství jeho díla. Z velké části jde o starší překlady (J. Hora, E. Frynta. M. Marčanová, P. Křička) a z menší části o překlady nové (H. Vrbová, M. Matula.).